miércoles, 27 de enero de 2016

Plantes introduïdes


Les plantes introduïdes i les invasores

La influència de les comunicacions entre distints paisos i continents, així com la millora de les rutes comercials internacionals, ha permès importar i exportar espècies de distints indrets del món per a contribuir a la millora de la jardineria.

En aquest aspecte, sota un punt de vista de conservació ambiental, la flora autòctona es trobaria en perill de ser invadida per altres espècies més aptes per a la supervivencia i propagació en els espais naturals. Si aquest esdeveniment es porta a terme, diem que es tracta d'una planta invasora. En canvi, alienament del seu potencial invasor, les espècies que no es corresponen amb la vegetació autòctona d'una zona s'anomenen introduïdes. 


Oxalis pes-caprae


La vinagrella (Oxalis pes-caprae) és una de les espècies invasores més problemàtica de les illes balears. Des de la seva arribada a les illes, s'ha estès exponencialment en camps de conreus, voreres de camis i terrenys abandonats molt ràpidament. En algunes situacions, fins i tot ha arribat a trobar-se en zones silvestres envaïnt el terreny d'altres plantes autòctones. 


Actualment no es pensa que pugui portar-se a terme una gestió erradicadora efectiva, ja que la planta es troba massa extensa i descontrolada. 

A partir d'aquest exemple, s'ha valorat la importància de controlar l'extensió de plantes introduïdes amb gran poder invasiu per tal de conservar els espais naturals de la millor manera possibe. 


Penisetum villosum 

Aquesta espècie també ha presentat un potencial perillosament invasiu, tot i que la Conselleria de Medi Ambient porta a terme gestions preventives per evitar la seva propagació en àrees on s'ha detectat la seva presència. 

Aquesta gramínia s'ha extès per l'illa de Mallorca i Eivissa, i la seva floració és durant els mesos de tardor i estiu. 





Carpobrotus edulis

Aquesta és possiblement l'espècie que més risc ha posat en els ecosistemes litorals de les balears per la seva gran capacitat de propagació.

Aquesta planta s'empra molt usualment en ornamentació per les seves flors tan decoratives i cridaneres, pel que la pròpia societat posa en perill la vegetació autòctona inconscientment.

A l'illa de Menorca es va realitzar una tasca de erradicació d'aquesta espècie per la greu afecció que es va produir a les costes litorals rocoses on abunden les espècies de Limonium sp. i Chritmum maritimum




Activitat Complementària

Realitza una recerca per internet, mitjançant fonts fiables, sobre els llocs de procedència d'una de les tres espècies esmentades anteriorment i realitza una breu descripció de la seva distribució geogràfica. A més, respon a la següent pregunta:

Creus que el seu potencial de propagació observat a les Illes Balears també ocorr a les zones d'origen? Per a quin motius creus que passa?

Trobaras una eina a la plataforma Moodle on podras adjuntar la resposta de l'activitat en el període màxim d'una setmana.







No hay comentarios:

Publicar un comentario